Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Let's Ubuntu!

Πριν μερικές μέρες αποφάσισα να εγκαταστήσω δοκιμαστικά την καινούργια έκδοση του λειτουργικού συστήματος Ubundu που βασίζεται σε ανοιχτό κώδικα και διατίθεται δωρεάν(!) μαζί με όλα τα βοηθητικά προγράμματα που χρειάζονται οι χρήστες υπολογιστών σήμερα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτό το λειτουργικό είναι προϊόν εθελοντών που προσφέρουν τη γνώση τους αφιλοκερδώς, κάτι που αντιβαίνει την επικρατούσα αντίληψη περί εργασίας. Μάλιστα ο δεοντολογικός κώδικας της κοινότητας θα μπορούσε να είναι ένας μπούσουλας για ένα εναλλακτικό τρόπο ζωής στη σημερινή κοινωνία του ατομικιστικού καταναλωτισμού. Το δε όνομα δεν είναι καθόλου τυχαίο μια και σημαίνει 'ανθρωπιά και αλληλεγγύη προς του άλλους'.
Οι αρχές που διέπουν την κοινότητα είναι οι ακόλουθες:
  • Να δείχνεις κατανόηση και ευγένεια
  • Να σέβεσαι τους άλλους
  • Να είσαι συνεργάσιμος
  • Όταν διαφωνείτε ζητείστε την συμβουλή άλλων
  • Όταν δεν είστε σίγουροι, ζητείστε βοήθεια
  • Όταν φεύγετε από μια ομάδα εργασίας κάντε το ομαλά σκεπτόμενοι τη συνοχή της ομάδας.
Αυτό που κάνει τις οποιεσδήποτε αρχές σημαντικές είναι η πρακτική τους εφαρμογή. Στη περίπτωση του Ubuntu το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του. Μια λογική κόντρα στο ρεύμα φέρνει αποτέλεσμα και προτείνει μια διαφορετική στάση ζωής που βασίζεται στην εποικοδομητική συνεργασία.
Let's Ubuntu or as the slogan goes 'I do it with Ubuntu'.

3 σχόλια:

Meropi είπε...

ubuntu ε;; Τι είναι πάλι και τούτο Πάνο μου;;; Ευκαιρία να μάθω. θα μπω στο google να δω τι μπορώ να μάθω. Διδάσκω αεί διδασκόμενη...

Meropi είπε...

Καλέ γηράσκω ήθελα να πω, πώς μου βγήκε αυτό το διδάσκω... Το γήρας γαρ

Panos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.