Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Οι Κλιματικές αλλαγές που δεν βλέπουμε



Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών μπορεί να έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές στην Ευρώπη αλλά υπάρχουν μέρη του κόσμου που απειλούνται άμεσα.
Ένα τέτοιο μέρος είναι τα νησιά Κάρτερετ στην Παπούα Νέα Γουινέα όπου η στάθμη του νερού έχει ανέβει τόσο πολύ που οι κάτοικοι θα πρέπει να μετεγκατασταθούν καθώς μέχρι το 2015 πιστεύεται ότι τα νησιά θα εξαφανιστούν.
Ας σημειωθεί ότι στο νησί δεν υπάρχει ηλεκτρικό ή αυτοκίνητα, που σημαίνει ότι δεν έχει συνεισφέρει το παραμικρό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά πρέπει να πληρώσει το τίμημα για το δικό μας τρόπο ζωής. Αυτό, βέβαια, καταδεικνύει το γεγονός ότι εμείς του Δυτικού κόσμου που έχουμε δημιουργήσει το πρόβλημα έχουμε υποστεί τις μικρότερες επιπτώσεις. Ο λεγόμενος δυτικός κόσμος δεν θα έπρεπε θεσμικά π.χ. μέσω του ΟΗΕ να πληρώσει τό τίμημα για παρόμοιες περιπτώσεις;
Ειδικά στην Ελλάδα βέβαια, που η περιβαντολογική συνείδηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ζούμε μακάριοι στην άγνοιά μας. Σ' αυτό βέβαια ευθύνονται και τα μέση ενημέρωσης -με εξαιρέσεις βέβαια- που αντιμετωπίζουν τις οποιοδήποτε καταστροφές η θεομηνίες σαν σόου.
Υ.Γ Για περισότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα νησιά στο: http://www.newint.org/columns/currents/2008/03/01/climate-change/

2 σχόλια:

Βασμουλάκης Νίκος είπε...

Πάμε στον όλεθρο με τέρμα γκάζι!!

Greek Rider είπε...

Πάνο, Συμμερίζομαι την ανησυχία σου και δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.