Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Θιβέτ, ανθρώπινα δικαιώματα & 'προοδευτικότητα




Πολύ επιτυχημένο το σχόλιο του Πάσχου Μανδραβέλη στη Καθημερινή σχετικά με την αντιμετώπιση της τεταμένης κατάστασης στο Θιβέτ από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Οι μάχες σώμα με σώμα με τις κινέζικες δυνάμεις καταστολής είτε περνάνε στο ντούκου ή βαπτίζονται 'διένεξη'. Το ίδιο το Θιβέτ είναι 'προσαρτημένη περιοχή' ενώ πχ η Παλαιστίνη είναι 'κατεχόμενη'.
Στο Θιβέτ έχουμε 'Κινέζους μέτοικους' αλλά στη Κύπρο έχουμε 'παράνομο εποικισμό'. Αν αυτό δεν είναι καραμπινάτη περίπτωση διαφορετικών μέτρων και σταθμών τότε τι είναι;
Η Κίνα βέβαια είναι ο ανερχόμενος γίγαντας και παγκόσμιος παραγωγός των περισσότερων προϊόντων που καταναλώνουμε και πρέπει να είμαστε διακριτικοί στη 'κριτική' μας γιατί βλέπετε η μπίζνα είναι πάνω απ' όλα.
Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι οι λεγόμενες 'προοδευτικές' δυνάμεις που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα τηρούν σιγή ιχθύος. Έχουμε μάθει το παραμύθι και διοργανώνουμε πορείες, φορώντας ρούχα made in China, στην Αμερικάνικη Πρεσβεία σε μια χώρα που έχει υιοθετήσει τον αμερικάνικο τρόπο ζωής ( πχ έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό διαβήτη στα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - ας είναι καλά τα φαστφουντάδικα). Είδατε καμιά πορεία στην τελευταία διαδήλωση στο κέντρο στην Κινέζικη Πρεσβεία; Είδατε συμπαράσταση στους Θιβετανιούς διαδηλωτές στην Ολυμπία;
Στην περίπτωση του Θιβέτ υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Ο πολιτικός ηγέτης των Θιβετανιών τυχαίνει να είναι και ο θρησκευτικός τους ηγέτης και οι 'προοδευτικές' δυνάμεις έχουν αλλεργία στην θρησκεία.
Αλήθεια η Κανέλλη εμφανίστηκε στα κανάλια να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση στο Θιβέτ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: